24 Temmuz 2015 Cuma

ANLAMI BOZAN CÜMLEYİ BULMA SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR?


Cümleleri sıraya sokma soruları bir çok sınavda karşımıza çıkan bir bölümdür. İlk bakışta biraz karmaşık görünse de aslında çözümü yine son derece kolaydır. Yapmanız gereken soruların nasıl çözüldüğünü bilmek ve bol bol örnek soru çözmek. Aşağıdakilere dikkat ederseniz bu soruları çok daha rahat ve hızlı çözebileceğinizi göreceksiniz:

>> Ana fikri bulun. Ana fikir her zaman " EN GENEL CÜMLE" dir.
>> Bağlaçlara dikkat edin. Hiç bir paragraf but, so, and, Further.. gibi bağlaçlarla başlamaz.
>> This, that, these, those ile paragraf başlamaz.
>> This, that, these, those gibi işaret sıfatlarının karşılığı var mı yok mu , buna bakın.



ÖRNEK 1 ( KPDS 2006, MAYIS)
58. – 63. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda parçanın anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

58. (I) It used to be argued that, once there were just two major companies involved in civil-aircraft manufacturing, aircraft prices would rise. (II) There are few engineering tricks left that could give one or other a technological edge. (III) That theory has been thoroughly discredited. (IV) The best indicator of new-aircraft prices – the average price per seat on flights – has been declining for several years. (V) This is due, of course, to the brutal competition between the two rivals.
A) I B) II C) III D) IV E) V

ÇÖZÜM
"That Theory" üçüncü cümlede ne ile alakalı diye bakmak gerekiyor önce. İkinci cümlede alakalı bir terim ve anlam olmadığı için birinci cümleye bakarız. İlk cümledeki anlamı desteklediği için, yani oradaki iddiayı bir teori olarak düşünebileceğimizden dolayı DOĞRU CEVAP B dir


ÖRNEK 2 ( KPDS 2006, MAYIS)

59. (I) The most popular talk show on Arab TV is The Opposite Direction. (II) The show is hosted by Faisal al-Kasim, a forty-two-year-old with glasses. (III) The chance to take part in the region’s first experiment with free journalism was one that could not be missed. (IV) Al-Kasim moderates while two guests debate a topic of his choosing; viewers join in by telephone, fax and e-mail. (V) No other Arab television personality is as controversial, as despised or as revered as al-Kasim.
A) I B) II C) III D) IV E) V

ÇÖZÜM
Cümlelerde birbiri ile ilgili olan tamlamaları ve terimleri kalın olarak işaretledim. Bu şekilde bakıldığında sadece 3. cümlede bağlantılı kelimeler ve tamlamalar olduğunu görüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder