24 Temmuz 2015 Cuma

ÇEVİRİ SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR?


Çeviri soruları sınavlarda en çok puanı toplayabileceğiniz bölümdür çünkü zaten cümleler çevirlmiş olarak seçeneklerin arasında hazır beklemektedir. Bu nedenden dolayı kelime sıkıntısı da çekilmez.


Çeviri sorularını çözerken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

>> Zaman uyumuna dikkat edin. Verilen cümledeki fiilin atlını çizin
>> İngilizcedeki VERB Türkçe'de cümle sonundaki Yüklem, eylem, Fiildir. Onu bulun
>> Active - Passive (Etken - Edilgen Uyumuna) bakın
>> To be ( am, is, are, was, were) = - dır, dir , idi


ÖRNEK 1

36.-40. sorularda, verilen İngilzce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz. (KPDS Mayıs 2003)


36. At the 1994 Brussels NATO summit a "partnership for peace" programme was formally launched, enabling the old Warsaw Pact members and former Sovlet republics to take part in a wide range of military cooperation with NATO.

a) Eski Varşova Paktı üyeleri ve önceki Sovyet cumhuriyetleri, 1994 Brüksel NATO zirvesinde kabul edilen "barış için ortaklık" programı sayesinde NATO ile askeri alanda çok kapsamlı işbirliği yapma olanağı buldular.

b) Eski Varşova Paktı üyelerinin ve önceki Sovyet cumhuriyetlerinin NATO ile geniş kapsamlı askeri işbirliği yapmalarını sağlamaya yönelik "barış için ortaklık" programı, ancak 1994 Brüksel NATO zirvesinde resmen hayata geçirilme olanağı buldu.

c) 1994 Brüksel NATO zirvesinde ilk kez önerilen "barış için ortaklık" programı, eski Varşova Paktı üyelerine ve önceki Sovyet cumhuriyetlerine NATO ile askeri alanda sıkı bir işbirliği yapma olanağı sağlamayı amaçlıyordu.

d) 1994 Brüksel NATO zirvesinde, eski Varşova Paktı üyelerine ve önceki Sovyet cumhuriyetlerine NATO ile geniş kapsamlı bir askeri işbirliği yapma olanağı sağlayan "barış için ortaklık" programı resmen yürürlüğe kondu.

e) "Barış için ortaklık", ilk kez 1994 Brüksel NATO zirvesinde resmen kararlaştırılıp yürürlüğe konan ve eski Varşova Paktı üyeleri ile önceki Sovyet cumhuriyetlerine NATO ile askeri işbirliği olanağı sağlayan geniş kapsamlı bir programdır.

Çözüm:
Verilen cümledeki fiil PASSIVE oldugu iiçin, bizde cümle sonunda passive arıyoruz ve tabiki tek seçenek D.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder